Bejelentés


Kardiológia Egerben Dr Somogyi Éva honlapja

Műszeres vizsgálatok

- Nyugalmi EKG - rutinszerűen készül


- Szívultrahang (echocardiographia) - az első megjelenés alkalmával minden páciensnél készül. A szív üregeinek mérete, a szív strukturális eltérései, a szívizom megvastagodása, a szívbillentyűk rendellenességei ismerhetők fel. A szívizom funkciója, teljesítménye is vizsgálható ultrahang segítségével.


- Terheléses EKG - fokozatosan növekvő ellenállással végzett kerékpárterhelés, folyamatos EKG monitorozással és vérnyomás ellenőrzéssel. Legfontosabb célja a koszorúsérbetegség kivizsgálása. Fontos tudni, hogy a vizsgálat diagnosztikus érzékenysége és fajlagossága világszerte a kutatók álláspontja szerint kb 70%-os, ami azt jelenti, hogy fennálló koszorúsérszűkület esetén is lehet negatív, illetve a pozitív vizsgálati lelet sem jelent minden esetben koszorúsér-elmeszesedést. Mindezek miatt a leletet a beteg rizikótényezőinek ismeretében értékeljük. Szerepe van a vizsgálatnak bizonyos ritmuszavarok, a magasvérnyomás kivizsgálásában, illetve szívbetegségek esetén a prognózis meghatározásában. A vizsgálatnak természetesen kockázata is van, hiszen veszélyes vérnyomáskiugrás, angina, szívritmuszavar fellépése, akár szívinfarktus is bekövetkezhet az ergometria során. Emiatt a vizsgálatot csak defibrillátor elérhetősége mellet lehet végezni, és nem végezzük el abban az esetben, ha az aktuális kockázat túl magas (kezeletlen magasvérnyomás, veszélyes ritmuszavar, vagy szívelégtelenség áll fenn.)

- 24 órás vérnyomásmonitorozás (ABPM) - A beteg testére rögzített műszer segítségével, az otthoni, ill. munkahelyi körülmények között végzett vizsgálat, a nappali időszakban 15-20 percenként, éjszaka 30 percenként történő vérnyomásmérések sorozata, amelyből statisztikai elemzés készül. Fontos szerepe van a diagnosztikában és a terápia hatékonyságának lemérésében.


- 24 órás EKG monitor (HOLTER EKG) - Ritmuszavarok diagnosztikája, valamint a koszorúsér-elmeszesedés kivizsgálásának kiegészítő eszköze. A műszert a beteg otthonában, vagy a munkahelyén is viseli, a 24 órás megfigyelést követően 80-100000 ütés számítógépes elemzése történik.