Bejelentés


Kardiológia Egerben Dr Somogyi Éva honlapja

A testi betegségek és a lélek

A megoldatlan lelki problémák és a nem megfelelő stresszkezelés nemcsak pszichés kórállapotok (szorongás, pánik, depresszió stb.) forrásai, hanem sokszor tönkreteszik az emberi kapcsolatokat, visszatérő konfliktusok okozói. Ezen túlmenően a testi tünetek, vagy akár testi betegségek létrejöttében és lefolyásában is szerepet játszanak, a lelki tényezők befolyásolása növeli a gyógyulás esélyét. Mindezek miatt például az Európai Kardiológus Társaság irányelvei között is szerepel a szív- érrendszeri betegségben szenvedőknél a pszichés problémák azonosításának és kezelésének szükségessége.

Az idegtudományok fejlődése lehetővé tette, hogy a lélektani folyamatokról és azok egyéb szerveinkre gyakorolt hatásáról mélyreható ismereteket szerezzünk, a lelki folyamatok befolyásolásának hatásai molekuláris biológiai szinten értelmezhetők, és funkcionális képalkotó vizsgálatokkal nyomonkövethetők. A pszichoterápia misztikus jellege megszűnőben van. Helyette hangsúlyos a komoly önismereti „munka”, ami a páciens és a terapeuta részéről egyaránt komoly energiabefektetést kíván. Ma, amikor a holisztikus megközelítés reneszánszát éli, a pszichoszomatikus szemlélet tudományos igényességgel illeszkedik a nyugati orvoslás „evidence based” gyakorlatába.

A pályafutásom első 20 évében kizárólag szomatikus orvoslással foglakoztam, dolgoztam intenzív osztályon, később járóbeteg ellátásban. A munkám során számtalan beteget láttam el, és a betegeimmel való ismételt találkozáskor az „esetek” helyett egyre inkább a „sorsokat” láttam. Huszonéves orvosi tapasztalatom során meggyőződésemmé vált, hogy a testi betegségek, de méginkább a kimutatható betegségek nélküli testi panaszok hátterében nagyon sokszor lelki tényezők állnak. 2014-2017 között a Magyar Viselkedéstudományi és Kognitív Terápiás Egyesület képzésén jártasságot szereztem a kognitív pszichoterápiában, majd 2018-ban pszichoterápiából szakvizsgát tettem. 2019-ben Svájcban szereztem külföldi tapasztalatokat a Spital Wil SG kardiológia szakrendelésén. Német nyelvterületen a pszichoszomatikus orvoslásnak komoly hagyományai vannak, ebben a témában számtalan továbbképzés elérhető az orvosok számára. Az ott eltöltött időszakban sokat tanultam a test és a lélek kapcsolatáról, a testi betegségek - hangsúlyozottan a szív-érrendszeri betegségek - és a lelki tényezők összefüggéseiről, melyet a hazai terápiás gyakorlatomban is alkalmazok.

A pszichoterápia fogalma: gyógyító célú beavatkozás emberi kommunikáció segítségével. A pszichoterápia = tanulás. A pszichoterápia nem mágia. Az önismeret fejlesztése, az összefüggések megértése erőfeszítéseket igényel mind a terapeuta, mind a páciens részéről. Az a tény, hogy ezt az oldalt olvassa, valószínűleg jelzi Önnek, hogy valami nincs a helyén. “A jó pap is holtig tanul” – számunkra azt jelenti, hogy önmagunk megismerésére, megértésére időt, energiát szánni sosem késő.

Kapcsolatfelvétel: pszichoterapiaeger@gmail.comAz alkalmazott módszerek:

személyközpontú pszichoterápia, kognitív pszichoterápia, viselkedésterápia, sémafókuszú kognitív terápia, melyek bizonyítottan hatékony, tanulmányokon alapuló terápiás eljárások