Bejelentés


Kardiológia Egerben Dr Somogyi Éva honlapja

Információ


A magasvérnyomásról

Magyarország a világelsők között van a szív és érrendszeri megbetegedések listáján, aminek okai a stresszes életvitel mellett a helytelen táplálkozásban és a mozgásszegény életmódban keresendők. Mindezek önálló rizikófaktorként, valamint magasvérnyomás (=hypertonia) betegség előidézésével közvetetten is növelik a szív- érrendszeri halálozást. Hazánkban népbetegségnek számít a magasvérnyomás! Kardiológus-hypertonológus szakorvosként, magánrendelésemen egyik legfontosabb célom ennek a felnőtt lakosság több, mint 1/3-át érintő betegségnek a diagnosztikája és korszerű kezelése.


Miért veszélyes a magasvérnyomás?

A hypertonia veszélyes betegség: csendben, alattomosan támad, így az időben fel nem ismert magasvérnyomás súlyos megbetegedések: szívinfarktus, szívelégtelenség, agyérgörcs, veseelégtelenség előidézője lehet. Mindenkinek tisztában kell lennie a saját felelősségével: aki nem mozog rendszeresen, nehéz, zsíros, sós ételeket eszik, túlvállalja magát, rosszul kezeli az emberi kapcsolatait, vagy éppen egészségkárosító szokások rabja, az saját magát betegíti meg.

A magasvérnyomás definíciója átlagos népességben 140/90 Hgmm, az otthoni vérnyomásellenőrzés során a küszöbérték 135/85 Hgmm.


Mi a diagnózis alapja?

A rendelői vérnyomásmérés csak a kezdő lépés. Sok esetben a rendelői mérés eredménye jóval eltér az otthoni mérés értékeitől (többnyire felfelé, de ennek a fordítottja is lehetséges) ezért többféle módon is szükséges kontrollálni . Otthoni mérések sorozatával (HBPM), illetve 24 órás vérnyomás monitorozással (ABPM) pontosítjuk a diagnózist. EKG és szívultrahang rutinszerűen készül, kikérdezem a pácienst az életmódjáról, a kockázati tényezőkről, hiszen fontos, hogy nem a vérnyomást, hanem a beteget kezeljük.

A magas kockázatú betegeknek részletes kardiológiai kivizsgálást javaslok ( terheléses EKG, 24 órás EKG felvétel) és az összes lelet ismeretében állítom be az egyén számára lehető legjobb terápiát. (Sokszor nem csak vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, hanem vérlemezke összecsapzódást gátló és koleszterincsökkentő szerek adása is szükséges az infarktus prevenciója és a szélütés megelőzése céljából.) A folyamat néhány esetben hetekig is eltart, és többszörös kiegészítés, módosítás szükséges az optimális eredmény eléréséig.

A magasvérnyomás megfelelő kezelése tapasztalataim szerint sok esetben meghaladja a háziorvosi rendelés kereteit , ez természetesen a beteg együttműködési készségén (compliance) is múlik.


Melyik a leghatásosabb gyógyszer?

Természetesen mindenkinek más! A hypertonia kezelésére ma már több tucatnyi hatóanyag felhasználásával, több száz készítményt forgalmaznak, így mindenkinek meg lehet találni azt a kombinációt, amely a leghatékonyabban kezeli a betegséget, és csökkenti a rizikót, hiszen végső soron ez a cél. Ugyanakkor a gyógyszerek sokfélesége kockázatot is jelent: időnként veszélyes kombinációkkal is lehet találkozni, főleg, ha a beteg úgy jelenik meg a különböző szakrendeléseken, hogy nem tudja felsorolni az addigi gyógyszereit!

Fontos, hogy a teljes sikerhez az életmódon is változtatni kell! Csökkentsük a sóbevitelt, tartózkodjunk a dohányzástól és a túlzott alkoholfogyasztástól, kerüljük a finomított szénhidrátban és állati zsírban dús ételek fogyasztását és mozogjunk, sétáljunk, fussunk, biciklizzünk!


A szív-érrendszeri betegségekről

A magas szív-érrendszeri halálozás valójában a megnövekedett élettartam, és az életmódunk következménye. Ha „megelőzés”-ről beszélgetünk, az a szándékunk, hogy ezen betegségek kialakulását lehetőleg elkerüljük, vagy legalább késleltessük, illetve a „másodlagos megelőzés” az újabb esemény lehetőség szerinti elkerülését, a jobb életminőséget és a meghosszabbodott élettartamot célozza. A kardiológiai kivizsgálás és állapotfelmérés csak egy eszköz ahhoz, hogy a rizikófaktorok (vércukor, koleszterin, húgysav) és a testsúly befolyásolásával, a rendszeres testedzéssel, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaink megváltoztatásával, és nem utolsó sorban a megfelelő gyógyszeres kezeléssel elérjük a céljainkat. A betegek nagy része csodálkozik, ha elmondom, hogy az orvos és az egészségügy csak kb 11%-ban járul hozzá az egészségi állapotunk alakulásához, ennél jóval nagyobb a saját magunk által alakítható életmód szerepe (közel 40%), és nagyjából fele arányban határozza meg egészségünket a (közvetlenül kevéssé befolyásolható) pszichés-társadalmi-szociális háttér. Vagyis önmagában a vizsgálattól nem várhatunk javulást, ha nem tartjuk be az orvos által előírtakat, és nem teszünk meg mindent a gyógyulásért – beleértve a pontos gyógyszerszedést és az életmódváltoztatást.NAGYON FONTOS!


Ha valakinek riasztó tünetei vannak, hevenyen fellépő mellkasi fájdalom, vagy fulladás jelentkezik, semmiképpen sem javasolt, hogy ambuláns rendelésen jelentkezzen, mert a heveny koszorúsér elzáródás (vagy fenyegető elzáródás) esetén ez végzetes időveszteséget jelenthet. Ilyen esetben mentőt kell hívni, a legközelebbi sürgősségi ellátó helyre kell menni! Sokszor az életveszélyes állapot biztos kizárásához néhány órás megfigyelés, ismételt EKG, és laborvizsgálat szükséges, amit sürgősségi osztályon tudnak megvalósítani. Ezt nem helyettesíti a rendelésen történő vizsgálat, bármilyen korszerű műszerekkel van a rendelés felszerelve (ugyanez igaz a rendelőintézeti járóbeteg ellátáson megjelenő betegekre, akik tévesen gondolják, hogy akkor jutnak a legjobb ellátáshoz, ha a heveny panaszokkal a kardiológia szakrendelésre sietnek)! Ha nem szükséges kórházi felvétel, és a beteg hazamehet, akkor van helye a további ambuláns kivizsgálásnak, azoknak a műszeres vizsgálatoknak, amelyek viszont a sürgősségi ellátásnak nem részei, és tervezetten végezhetők.